Burana Kulesi - Kırgızistan

Burana kulesi
Burana kulesi

Türk İslam çağlarının başında kitleler halinde Müslüman olan Karahanlılar pek yabancı oldukları cam iki kültürü ile tanışmışlardır. Kısa sürede camiler inşa eden Karahanlılar için savaş hayatın bir parçasıdır. Cami kavramına uzak olsa da minare inşa etmekte zorlanmamışlardır. Karahanlılar uçsuz bucaksız bozkırlarda gelen orduları tespit edebilmek için gözetleme kuleleri kurmuşlardır. Cami minareleri olarak ise gözetleme kulelerini kullanmışlar ve yanlarına cami ekleyerek kuleleri de minare haline getirerek tasarruf etmeyi amaçlamışlardır. Bu sebeple sınırlarında bir çok cami bulunur.





Buruna Savaş Kulesi daha sonra kullanımı ile Buruna Cami Minaresi'nin  üst kısmı bakımsızlık nedeni ile Rus işgali döneminde yıkılmış ve dökülen tuğlalar farklı amaçlar doğrultusunda Rus ordusu tarafından kullanılmıştır. Resimlerde görülen hali kulenin kalan yarısıdır. .


Burana Kulesi içinde sarma merdiven arasında kimin olduğu bilinmeyen bir türbe bulunmaktadır Ayrıca çevrede bulunan tüm tarihsel kalıntılar ve el işçiliği örnekleri kulenin içinde saklanmaktadır.

Burana kulesi
Burana kulesi

Kule'nin Kız kulesine birebir benzer bir hikayesi vardır. Devrin komutanının dünyalar güzeli kızının öldürüleceği kehanetleri üzerine, komutan kızını bu kulede yaşamaya zorlamıştır. Senelerce bu kulede yaşan genç kız sonunda bir hizmetlinin getirdiği elmadan gelen zehirli bir örümcek tarafından ısırılarak öldürülmüştür.

Burana kulesi Merdivenleri
Burana kulesi Merdivenleri 

0 yorum:

Yorum Gönder