Napoleon ve Cezzar Ahmed Paşa

Napoléon Bonapart ve Türkler
Napoléon Bonapart ve Türkler 
Napoléon Bonapart'ın '' Bana Türklerden Bir Ordu Kurun Dünyayı Fethedeyim '' , sözünü sıkça duymuşsunuzdur peki nedir bu sözün hikayesi. Yenilgi yüzü görmemiş olan ünlü Fransız komutan tüm avrupada  hakimiyetini ilan ettikten sonra doğu topraklarına gözünü dikmişti kendisinin Şark İmparatoru olma isteği bilinmektedir. Bu sebeple Mısır işgaline başlayan Napoléon çok kısa sürede askeri dehası sayesinde  El-Ariş, Gazze ve Yafa'yı işgal etmiştir.

Şark sultanı olmak için tüm imkanlar elinde olan Napoléon'un önünde geçiş yollarının kesiştiği tüm doğunun kilidini elinde tutan Akka kalmıştır. Cezzar Ahmet Paşa komutasında ki Akka müthiş bir direniş göstererek Napoléon askerlerine geçit vermemiştir. Ardından kıstırılma tehlikesi yaşayan ve önünde Osmanlı Ordusu ile mücadele eden  Napoléon çok ağır kayıplar yaşasa da 2 ay boyunca kuşatmaya devam eder ve  Fransız ordusu ağır yakıplar verir.

Sonunda Akka önlerinde yenilgi alan Napoléon Bonapart 21 Mayıs 1799'da Akkâ'dan çekilmek zorunda kaldı doğu toprlaklarının ortasında güvensiz kalan komutan sonunda tüm doğuyu terk etmek zorunda kalmıştır. Fransaya dönüp imparator olduktan sonra ise   "Eğer Akka da Durdurulmasaydım, Bütün Doğuyu Fethederdim '' sözü ile Akka önünde ki hezimet sonucu şark sultanı olamadığından hayıflanmıştır.

İşte '' Bana Türklerden Bir Ordu Kurun Dünyayı Fethedeyim '' sözünü tarihte kendisi ilk kez yenen Cezzar Ahmet Paşa komutasında ki Türk ordusunun kararlı tavrı için söylemiştir.





0 yorum:

Yorum Gönder