Osmanlı Sarayında Cin Çizimleri


Dumansız ateşten yaratıldığı inanılan Cin kavramı Osmanlı İmparatorluğu saray adetlerine kadar girmiştir. 15. Yüzyılda, II. Beyazıt Hükümdarlığı sürecinde cinlere itimat edilmiş, saray bir çok cin çizimi ile süslenmiştir.

Şimdi sizlere bu cin çizimlerinden ulaşabildiklerimi sunuyorum. Şu anda çizimler Topkapı Sarayında saklanmaktadır. Çizimler bir cin toplantısını temsil etmekte.  ( Murat Bardakçı'nın Programından Alınmıştır )

Duman Cini
Duman Cini
Duman Cini : Gördüğünüz gibi cinin ellerinde bir insan vardır. Duman cininin bağlama büyümelerinde kullanıldığına inanırlardı.

Güç ve Bilgelik Ciniİktidar Cini

Güç ve Bilgelik Cini : Gücün ve bilginin gücünü elinde tutan cin tasviri. Sakallı hali ona bilgelik atıfı yapmaktadır.

İktidar Cini : İktidarı elinde tuttuğuna inanılan cin babasıdır. Üç başlılığı iktidar sevdasını gösterir. Padişahların iktidar cininden korunması için resmin üst kısmına bir muska yazılmıştır.


Şifa Cini Uyku Cini

Şifa Cini : Aslana binmiş olan siyah cin bir elinde kılıç bir elinde minik bir insan kafası tutmaktadır. Şifa dağıttığına inanılur.

Uyku Cini : Yatakta uyuyan kişiye cin musallat olur halde çizilmiştir. Uyurken insanların cinlere karşı savunmasız olmasını tanımlıyor.



0 yorum:

Yorum Gönder