Dingo'nun Ahırı Neresidir?

Dingo'nun Ahırı Nerede
Dingo'nun Ahırı 
'' Dingo'nun Ahırı Mı Lan Burası '' deyimini bir çok yerde işitmişsinizdir. Bir yerde düzen, disiplin yoksa, giren çıkan belli değilse bunu tanımlamak için biri elbet bu deyişi kullanır. Peki merak ettiniz mi kimdir bu Dingo ? Ahırı nasıl Türkiye'nin tamamına mal olmuş bir deyimin parçası olmuştur?

İstanbul'da yaşayanlar için Şişhane yokuşu dikliği ile meşhurdur. Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde bu çetin yolun daha rahat aşılması için bir atlı tramvay teşkilatı kurulmuş ve dik yokuşu aşıp Beyoğlu'na ulaşmak isteyenler için hizmet vermeye başlamıştır. Nitekim bu dik yokuş atlar için bile oldukça meşaketlidir. Arabacılar atları sürekli arabalara koşamaz, belli zaman aralıkları için dinlenmeye bırakırlarmış.

Şişhane yokuşu , VI. Daire Binası Başında Atlı Tramvay
Şişhane yokuşu , VI. Daire Binası Başında Atlı Tramvay

İşte meşhur Dingo ise bu ahırın işleticisi ve alkolikliği ile bilinen bir Rum vatandaşımız. Dingo sürekli sarhoş olduğu için arabacılar, ahırcı Dingo'nun yerine tüm işleri görmek zorunda kalır,  sürekli ahırın içinde fazladan adam bulunur ve işler hep bir karmaşa tadında ilerlermiş. Kimi zaman arabacılar dinlendi sandığı yorgun atları arabalara koşar bunun sonucunda atlar çatlayarak ölür ve Dingo bir dizi kavganın içinde kendini bulurmuş.

Özellikle atlı tramvayların artması ile karışıklık iyice artmış ve Dingo isimli vatandaşımızın ahırı  hep bir karmaşa ve kavga yeri olarak bilinir olmuş.   Zamanla burada yaşanan sıkıntılar o kadar ayyuka çıkmıştır ki tüm İstanbul ahalisi karman çorman her durum için Dingo'nun ahırı yakıştırmasını yapar olmuştur.

Dingo'nun Ahırı Nerede? 

Taksim alanının batı kısmındaki sular idaresi Maksemi ile Fransız konsolosluğu arasındadır. Bu gün ise ahırdan geriye herhangi bir kalıntı kalmamıştır.


1 yorum: