Esenboğa İsmi Nereden Geliyor ?

Esenboğa Havalimanı İsmi Nereden Geliyor?
Esenboğa Havalimanı İsmi Nereden Geliyor?
Esenboğa haava alanının ismi Timur'un ünlü fil taburunun komutanı İsen Boga'dan gelmektedir. ( İsen Boga Kimdir? )

İsen Boga isminde ki '' İsen '' bu günkü kullanımıyla '' Esen '' Boga'nın lakabıdır. Esen, övülmüş, kutlu, mutlu anlamındadır. Bu lakabı kullanmasının nedeni damarlarında Cengiz Han'a dayanan kan taşımasındandır. Boga ise şimdi ki kullanımı ile '' Boğa '' o yıllarda Türkler arasında yaygın kullanılan bir isimdir. İsen Boga savaştan önce fillerini daha rahat bir alanda otlatmak için bu gün ki Esenboğa Havalimanı'nın bulunduğu bölgeyi tercih etmiş ve düzlük alan kendi ismi ile anılmıştır. Geçen yıllar içinde İsen Boga ismi değişerek Esenboğa olarak anılmaya başlanmıştır.

İşte, Timur'un generali Esenboğa'nın, daha doğrusu ‘‘İsen Buga’’nın perişan ettiği Osmanlı İmparatorluğunun mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentindeki havalimanına kadar uzanmasının hikayesi.

5 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bizim yörede büyüklerimiz neşeli, mutlu kelimesi yerine işen kelimesi kullanırlardı. Modern Türkçede ŞEN, yani mutlu, neşeli demek. Ayrıca büyüklerimiz boğa demezlerdi buğa derlerdi. Böylece bizim yörenin modern Türkçe okumamış büyüklerine göre Isen Buga İşen buğa demek oluyor. Modern Türkçemize göre Şen Boğa, Mutlu Boğa, Neşeli Boğa Mıtlu Öküz

    YanıtlaSil
  3. Bu nasıl bir zihniyet ki kendi devletinin yikilmasina hizmet eden cellatinin ismini baş şehrinin en büyük havalimanına isim olarak veriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşinize gelince Türk işinize gelince Osmanlıci mı oluyorsunuz. Timur Türk degilmi Cengizhan vs

      Sil
    2. Timur Turk ama Cengiz mogol

      Sil